Гърция ще построи 140-километрова стоманена ограда по протежението на река Марица. Това съобщи министърът за защита на гражданите на страната Такис ​​Теодорикакос, цитиран от Анадолската агенция.

Говорейки пред местната телевизия Skai, той посочи, че неговото ведомство е стартирало проект за изграждане на ограда за предотвратяване на преминаването на мигранти.

През декември Гърция обяви, че ще разположи 250 гранични полицаи, за да затегне мерките за патрулиране и наблюдение в района на Марица по границата с Турция.

Във вторник Министерството на националната отбрана на Турция съобщи, че турски военноморски дрон е заснел гръцки сили, които незаконно връщат лодка с нелегални мигранти обратно към турските териториални води.

Взаимни обвинения между Гърция и Турция заради инцидент с мигранти

Взаимни обвинения между Гърция и Турция заради инцидент с мигранти

Анкара зове Атина да спре с манипулациите

Незаконните действия на гръцките гранични служители са се случили на север от остров Лесбос в Егейско море на 30 декември, по данни на турското ведомство.

Анкара и международни правозащитни групи многократно са упреквали незаконната практика на Гърция да отблъсква търсещите убежище, заявявайки, че това е в нарушение на хуманитарните ценности и международното право, тъй като като застрашава живота на уязвими хора, включително жени и деца.

Турция е ключова транзитна точка за нелегални мигранти, които искат да достигнат Европа, за да започнат нов живот, особено за бягащите от война и репресии в своите страни.

Тя вече е приела четири милиона бежанци - повече от всяка друга страна в света, и предприема нови мерки за сигурност по границите си, за да предотврати по хуманен начин притока на мигранти.

ООН иска разследване на инцидента с мигранти между Гърция и Турция

ООН иска разследване на инцидента с мигранти между Гърция и Турция

Гръцката полиция съобщи, че е спасила група от 92 нелегални бежанци, които са били открити голи