През последните месеци, Германия отхвърля необичайно голям брой искания за износ и оръжейни доставки към Турция. Въпреки че страните са партньори в НАТО, Германия се опасява от нарушения по отношение правата на човека, съобщават от Ройтерс.

Германското министерство на икономиката е представило писмен отговор и доклад във връзка с въпрос от депутата от левицата Ян ван Акен, в който министерството заявява, че е отхвърлило 11 искания за износ на оръжия за Турция от ноември месец миналата година.

Това представлява рязко покачване на отказите в сравнение с общо осемте отхвърлени искания за доставки между 2010 и 2015 г.

Германия и други европейски държави критикуват репресиите на предполагаеми дисиденти в Турция в резултат на опита за преврат през юли.

През последните седмици държави от ЕС изразяват своето безпокойство относно планираните реформи, които ще дадат по-големи правомощия на турския президент Тайип Ердоган.

В доклада се посочва също така, че сред отхвърлените поръчки са и пистолети, боеприпаси и части необходими за производството на оръжия.