Германия предлага Китай да бъде включен в нов договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Това стана ясно от коментара на германския военен министър Урсула фон дер Лайен при откриването на 55-тата Мюнхенска конференция по сигурността, информира "Политико".

Москва: Планът на Европа за военна независимост от САЩ е под удар

Москва: Планът на Европа за военна независимост от САЩ е под удар

За каква автономия можем да говорим, ако всички решения се приемат от другата страна на океана

Министърът отбеляза, че западните съюзници трябва да се опитат да убедят Русия да възобнови изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, но този разговор за забрана на оръжията със среден обсег трябва да включва и Китай.

"Ако не успеем да запазим Договора, ние трябва да разширим фокуса си, за да включим и Китай", предложи тя.

Снимка 406824

Източник: ЕПА

В началото на речта си Лайен говори за НАТО. Тя подчерта, че "НАТО ни предлага сигурност в един все по-непредсказуем свят".

Според нея европейците трябва да предприемат действия: "Ние, европейците, трябва да поемем по-голяма тежест. Призивът на американците за по-голямо споделяне на тежестта е оправдан".

НАТО е в криза

НАТО е в криза

На връх 70 г. от създаването на организацията

В НАТО ние не сме само партньори, но и съюзници, продължи министърът на отбраната на Германия.

"НАТО остава първият ни избор що се отнася до сигурността", категорична е тя.

На въпрос на естонския президент Керсти Калюлайд относно разполагането на натовски сили в Прибалтика за сдържане на Русия, германският военен министър описа инициативата като "огромен положителен опит за нас".

По един многонационален батальон е разположен в Естония, Латвия, Литва и Полша. Те са ръководени от Великобритания, Канада, Германия и САЩ.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

САЩ потвърдиха, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

Руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.