През 2020 г. Германия отчита първия годишен дефицит от 2013 г. насам и най-високия от всички регистрирани след обединението на страната през 1990 г., съобщи в сряда Destatis (Федерален статистически институт).

Според статистическата служба на страната публичните разходи на Германия са нараснали с 12,1% в сравнение с 2019 г. до 1,67 трилиона евро, докато приходите са намалели с 3,5% до 1,49 трилиона евро. 

Германският финансов министър Олаф Шолц по-рано предупреди, че са необходими "яснота и лидерство", за да се избегне "отнасяне" от третата вълна COVID-19.

Правителството на Германия одобри нов рекорден дълг

Правителството на Германия одобри нов рекорден дълг

Пандемията принуди Берлин да вземе нов дълг в размер на 370 милиарда евро през 2020 и 2021 г.

Дефицитът на публичния сектор на Германия достигна 189,2 милиарда евро (225 милиарда долара) през 2020 г. благодарение на пандемията на коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Пандемията, която досега отне над 77 000 живота в Германия, опустоши най-голямата европейска икономика, въпреки че се оказа по-издръжлива, отколкото мнозина очакваха, отчасти поради продължаващото силно търсене на износ от Китай.

Разпределението на разходите трябва да продължи, като Шолц миналия месец обеща да направи всичко необходимо, за да позволи на Германия да се измъкне от предизвикания от коронавируса икономически спад.

Компаниите могат да съкратят работното време по правителствена схема, предназначена да избегне масови съкращения по време на кризата, като предлага субсидии за задържане на работниците на заплата.

През март 2,7 милиона служители са били на съкратено работно време спрямо 2,9 милиона.

Броят на хората в схемата достигна връх от около 6 милиона преди година, но непрекъснато нарастваше, откакто Германия влезе във втората си блокада в края на миналата година.

Германия подкрепи САЩ за минималния глобален корпоративен данък

Германия подкрепи САЩ за минималния глобален корпоративен данък

Подкрепата на САЩ носи на тази инициатива силен попътен вятър