Германия се подготвя за влошаване на епидемията от маймунска шарка, съобщава "Ройтерс".

Страната е поръчала 40 000 дози ваксина Imvanex срещу едра шарка на Bavarian Nordic.

Здравният министър Карл Лаутербах обясни на пресконференция, че засега за овладяване на огнището се разчита на период на изолация на заразените от най-малко 21 дни.

По информация на германския институт по инфекциозни болести "Роберт Кох" досега в Германия са регистрирани пет случая, като всички заразени са мъже.

Случаи на маймунска шарка вече са потвърдени в редица държави, сред които САЩ, Великобритания, Испания, Белгия, Франция, Швеция, Италия, Австралия, Германия и Канада.

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

Свиква се извънредно експертно заседание

Става въпрос за рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Обикновено заболяването протича леко и повечето хора се възстановяват до няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения.

Експертите уточняват, че маймунската едра шарка не се счита за инфекция, предавана по полов път, но може да се разпространи при близък контакт със заразен човек.

Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.

Учените са озадачени от разпространението на маймунската шарка на Запад

Учените са озадачени от разпространението на маймунската шарка на Запад

Огнищата в Африка обикновено са в селски райони при близък контакт със заразени плъхове и катерици, не в градове