Германските власти потвърдиха, че задържаният за атаката в Берлин "може би не е извършителят и може би не принадлежи към групата на виновниците", съобщава "Гардиън".

По-рано германски вестници информираха, позовавайки се на източници, че извършителят може все още да е на свобода.

Германците май заловили грешния човек за атаката в Берлин

Германците май заловили грешния човек за атаката в Берлин

"Ние държим грешния човек, налице е нова ситуация"

Главният федерален прокурор на Германия Петер Франк изтъкна, че задържаният може да не е извършил атаката. Той каза, че все още е неясно дали заподозряният или заподозрените са получили подкрепа за атаката.

Холгер Мюнх, директорът на Федералната криминална служба на Германия, заяви от своя страна: "Трябва да работим върху предположението, че въоръжен нападател все още е на свобода. В резултат на това ние сме в повишена готовност".

"В момента имаме един заподозрян, но не сме сигурни дали той е извършителят и не знаем дали е само един. Не сме открили оръжието и това ни накара да бъдем в повишена готовност. Разследванията ни продължават, за да видим дали има други извършители, които трябва да бъдат арестувани", обясни Мюнх.

23-годишен пакистанец е нападателят от Берлин

23-годишен пакистанец е нападателят от Берлин

Влязъл в Германия като бежанец преди година

Мюнх добави, че има "въпросителен" дали нападателят е ислямист.

Франк поясни още, че властите трябва да разберат до вечерта дали арестуваният е правилният човек. Той допълни също, че не е ясно дали това е било терористична атака. По думите му прокуратурата работи върху предположението, че може да е терористична атака, основавайки се на метода на нападението. Франк призна, че терористичният мотив все още е предположение. Той каза още, че това е предположение, основаващо се на "modus operandi ("начин на действие"), прилики с атаката в Ница и броя на загиналите".

Но той се застрахова с думите, че все още нищо не е доказано.

Според Мюнх, ако не се появи видео с поемане на отговорност за атаката, може да има големи подозрения, че нападателят е бил вълк единак.

От думите му стана ясно, че е установена самоличността на шестима германци от загиналите 12.

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени
Обновена

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени

Шофьорът е бил задържан

Началникът на берлинската полиция Клаус Кант пък разкри, че няма други задържани освен 23-годишния пакистанец, който е заподозрян за атаката. Но има други заподозрени, полицията ще направи всичко, за да ги задържи, добави Кант.

Шефът на полицията увери, че празненствата за Нова година няма да бъдат отменяни, а плановете за сигурност ще бъдат ревизирани.

В Германия има общо 2 500 коледни базара, включително 60 в Берлин.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел посети мястото на нападението, където положи цветя. Тя беше придружавана от кмета на Берлин Михаел Мюлер, вътрешния министър Томас де Мезиер и външния министър Франк-Валтер Щайнмайер. 

Михаел Бехрендт, репортер на "Ди Велт", който първи съобщи за съмненията на полицията, че извършителят не е задържан, заяви, че разследващите "напълно са се изгубили".

"Полицията си няма на идея какво търси. Облекчението, че те очевидно са арестували извършителя толкова бързо след атаката, сега носи чувство на безпомощност", подчерта той, сравнявайки издирването на потенциалния нападател като "търсене на игла в купа сено".

"Няма оръжие, няма ДНК следи", добави той.

По думите му проверяват се охранителните камери в района с надежда да донесат някаква информация.