Върховният административен съд в Грайфсвалд, провинция Мекленбург-Предна Померания, отхвърли иска срещу газопровода "Сверен поток 2", подаден от германската природозащитна организация Deutsche Umwelthilfe e.V. (DUH), съобщи Дойче веле.

Искът беше насочен срещу минно-геоложкото управление на германския град Щралзунд, което е един от лицензиращите органи - през 2018 г. то отговаряше за даването на разрешение за строителство и експлоатация на тръбопровода в крайбрежните води на Германия.

Еколозите настояваха да се направят промени в решението от 31 януари 2018 г., с което се дава зелена светлина на проекта. Те изтъкват необходимостта в постановлението да се включи предписание за оценка на риска от изтичане на метан, като се позовават на най-новите резултати от американско изследване.

Германия не взе предвид позицията на Полша за "Северен поток 2"

Германия не взе предвид позицията на Полша за "Северен поток 2"

Сертифицирането на проекта ще отнеме месеци

Според съда обаче тръбопроводът е бил проверен по отношение на възможността за изтичане на газ още при предварителните тестове.

При обявяването на съдебното решение се посочва, че ищецът не притежава необходимите юридически правомощия, за да направи поисканите допълнения, засягащи морския участък от газопровода, преминаващ през води под германска юрисдикция, както и наземните обекти в Лубмин.

"По отношение на руската газова инфраструктура на сушата жалбата е допустима, но необоснована. Съоръженията не са част от утвърдения с план проект." - твърди съдът в Грайфсвалд.

Германия преустанови сертификацията на "Северен поток 2"

Германия преустанови сертификацията на "Северен поток 2"

Документацията на компанията оператор не е наред