Парламентът на Германия гласува в петък за приемане на предложението на правителството за фонд за облекчаване на цената на газа от 200 милиарда евро - мярка, която предизвика напрежение с други страни от ЕС, пише "Политико".

Планът идва в момент, когато индустрията и потребителите се борят с рязко нарастващите цени на енергията. Частните домакинства могат да се възползват от таван на цените от 80 процента от обичайното им потребление, считано от март. Таванът на цените за големите компании ще влезе в сила от януари.

Ходът е възможен само чрез спиране на дълговата спирачка, заложена в конституцията на страната. Тя ограничава структурните нетни заеми на федералното правителство до 0,35 процента от БВП. Това обаче може да бъде спряно "в случай на изключителни спешни случаи".

Германският канцлер Олаф Шолц написа в Туитър, че това е "зелена светлина" за мярката, която той нарече "двоен буум".

Германия удължава живота на ядрените централи

Германия удължава живота на ядрените централи

За да се избегне евентуална енергийна криза

"Това е добра новина за всички, които гледат на разходите си за комунални услуги със загриженост. И за търговията и бизнеса", каза той.

Подробностите за това как ще работи планът все още трябва да бъдат финализирани.

Планът на Германия да действа сама, който не беше съвместно договорен на ниво ЕС, предизвика ожесточени критики, като страните и Брюксел се притесняват, че ще изкриви вътрешния пазар на блока, като даде на германския бизнес достъп до по-евтина енергия от конкурентите им.

Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон призова за "взаимни инструменти на европейско ниво", а френският министър на икономиката Бруно Льо Мер предупреди: "Имаме риск да разпаднем еврозоната", ако страните не координират своите стратегии за справяне с енергийната криза.

Франция се оттегля от Договора за енергийната харта

Франция се оттегля от Договора за енергийната харта

Тъй като не е съвместим с Парижкото споразумение за климата