Евродепутатът Ги Верхофстат предупреди, че сцените в Кент са напомняне за "това какво наистина означава да се напусне Европейският съюз".

Бившият председател на Работната група на Европейския парламент за Брекзит отбеляза в "Туитър", че сме "забравили какво означават границите".

"Някои си помислиха, че ще останат отворени със или без ЕС. Сега те ще започнат да разбират какво наистина означава да се напусне Европейският съюз", подчерта той.

Стотици камиони са блокирани на британски пристанища заради решението на държавите членки да затворят границите си за пристигащи от Великобритания във връзка с новия щам на коронавируса.

Но ако ЕС и Обединеното кралство не договорят търговско споразумение до 10 дни, ситуацията може да се усложни допълнително, тъй като границите и митата ще бъдат върнати.

Днес Европейската комисия препоръча държавите членки да отворят границите си, за да се възобнови трафикът от съществено значение.

Шофьори на камиони са блокирани на летище Менстън в Кент. Те натиснаха клаксоните, за да изразят недоволството си от забавянията и условията.

Около 3000 камиона са блокирани в Кент. Те чакат да преминат през Английския канал.