Покачването на морското равнище ще предизвика екстремни природни явления, които ще се случват всяка година на много крайбрежия от 2050 г., без значение дали е ограничено глобалното затопляне от емисиите. 

Това се посочва в нов важен доклад на световни учени, информират "Гардиън" и Си Ен Ен.

Ядрената енергия е твърде бавна и твърде скъпа, за да спаси климата

Ядрената енергия е твърде бавна и твърде скъпа, за да спаси климата

Енергията от вятър и слънце е много по-конкурентоспособна

Оценката на влиянието на климатичната криза върху световните океани и полюсите заключава, че вече е неизбежно предотвратяването на много сериозни последствия - от интензивни бури до топене на полюсите и изчезване на морския живот.

Но далеч по-сериозни последствия ще настъпят, ако не се предприемат действия за намаляване на емисиите от изгорените изкопаеми, включително покачване на морското равнище с повече от 4 метра в най-лошия случай. При такъв сценарий картата на света ще бъде изменена и милиарди хора ще бъдат засегнати.

Над 30 държавни ръководители с апел за по-сериозни действия за климата

Над 30 държавни ръководители с апел за по-сериозни действия за климата

Апелът е иницииран от Александър ван дер Белен

Докладът е на Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП) към ООН. Одобрен е от 193 страни членки.

"Всички хора на Земята зависят пряко или непряко от океаните" и ледената покривка и ледниците за регулиране на климата и предоставянето на вода и кислород, пише в доклада. Но са установени безпрецедентни и опасни промени, предизвикани от глобалното затопляне.

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Предупреждават обаче, че страхът у обществеността можел да доведе до парализа

Морското равнище се увеличава вследствие на топенето в Гренландия и Антарктика, океаните се затоплят, което води до по-високи нива на киселинност и по-малко кислород. Всички тези тенденции ще продължат до края на века, се подчертава още в доклада.

Половината от мегаполюсите по света и почти 2 милиарда души живеят на крайбрежието. Дори и затоплянето да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, учените очакват последиците от покачването на морското равнище да причиняват щети за няколко трилиона долара годишно, а също да принудят милиона хора да имигрират.

Новите прогнози на МПКП включват вероятно покачване на морското равнище до 2100 г. в сравнение с 2014 г. заради неочаквано бързо топене на Антарктика. Ако не бъдат намалени въглеродните емисии, нивото на океаните се очаква да се покачи между 61 и 110 сантиметра, около 10 сантиметра повече от предишните прогнози. 10 сантиметра покачване означава още 10 милиона души да бъдат изложени на наводнения.

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

Жизненоважна цел за предотвратяване на катастрофални климатични промени

МПКП разглежда вероятното покачване на морското равнище, но не и най-лошият сценарий. Наскоро експертен анализ е заключил, че до 2100 г. е възможно покачване на морското равнище с 238 сантиметра, което означава, че много градове ще отидат под водата.

Дори и незабавно да започне голямо намаляване на въглеродните емисии, неизбежно е покачването на морското равнище между 29 и 59 сантиметра заради бавното топене на ледниците и ледената покривка.

Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Човечеството трябва да промени драстично начина, по който произвежда стоки и ги консумира

Последиците от екстремното покачване на морското равнище ще се усетят на много места много скоро и преди 2050 г.

"Екстремни явления с морското ниво, които са се случвали веднъж на век в миналото, се очаква да стават най-малко веднъж на година на много места от 2050 г. при всички сценарии", предупреждават авторите на доклада.

Затоплянето на океаните ще причини по-интензивни тропически бури. Също така затоплянето ще засегне морския живот и други важни екосистеми.

Ан Идалго, кметът на Париж и председател на климатичната коалиция C40 Cities, коментира, че докладът е шокиращ.

"Около 1,9 милиарда души и повече от половината от мегаполисите по света са в голяма опасност, ако не действаме веднага. Няколко населени места, дом на стотици хиляди хора, вече изчезнаха под водата. Сега така изглежда климатичната криза", коментира тя.

Градове като Ню Йорк и Шанхай ще се борят с редовни наводнения.

Повече от 100 учени от 36 държави работиха по доклада, озаглавен "Специален доклад за океаните и криосферата в един променящ се климат".