Гръцкият президент Прокопис Павлопулос разпусна във вторник парламента и обяви предсрочни парламентарни избори на 7 юли, съобщиха гръцките медии.

Според конституцията изборите трябва да се проведат в рамките на 30 дни от разпускането на парламента.

Новият състав на парламента ще проведе първото си заседание в сряда, 17 юли, когато новите депутати ще положат клетва.

Президентът издаде указ след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас в президентския дворец в понеделник вечерта. Премиерът помоли президента да разпусне парламента и да свика предсрочни парламентарни избори на 7 юли ", за да поднови мандата, даден от народа." Ципрас обясни, че е решил да проведе предсрочни избори поради факта, че "предизборният период от около четири месеца може да създаде опасност за нормалното развитие на националната икономика".

Предсрочни парламентарни избори в Гърция на 7 юли

Предсрочни парламентарни избори в Гърция на 7 юли

Горещо политическо лято за гърците, не само метеорологично

Няма да има служебно правителство. Изборите ще бъдат подготвени от сегашното правителство, а единствените промени в кабинета ще бъдат смяната на официалния представител на правителството и на министъра на вътрешните работи с цел безпристрастна подготовка и провеждане на изборния процес. Според информационния портал Newsit.gr Андонис Рупакиотис, бивш министър на правосъдието, прозрачността и правата на човека през 2012-2013 г., може да заеме поста междинен ръководител на министерството на вътрешните работи, а сегашният заместник-министър на дигиталната политика, телекомуникациите и информацията Лефтерис Крецос ще бъде официален представител на правителството.

Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция

Управляващата СИРИЗА на Ципрас губи евроизборите в Гърция

Начело е опозиционната партия "Нова демокрация"

На изборите за Европейски парламент, проведени на 26 май, опозиционната Нова демокрация изпревари СИРИЗА на Алексис Ципрас с 9,35%. След това поражение Ципрас, който преди това настояваше, че общите избори трябва да се проведат през октомври в края на четиригодишния мандат, обяви провеждането на предсрочни парламентарни избори на 7 юли.

Първото проучване на общественото мнение, проведено от социологическата компания Metron Analysis след изборите за Европейски парламент и публикувано миналия петък, показа, че "Нова демокрация" изпреварва управляващата СИРИЗА с 10,2% от гласовете на потенциалните избиратели. Според тази анкета, Нова демокрация може да получи 37-42,6% от гласовете на предстоящите избори през юли, а СИРИЗА - 27-32,2%.