Грузинският президент Саломе Зурабишвили припомни, че Москва и Тбилиси нямат дипломатически отношения от 2008 г. - вече 11 години. За възобновяването на контактите, по думите й, са необходими ясни сигнали, които да помогнат за "осъзнаване на станалите промени" в позицията на Русия за "малкия съсед", съобщават руските медии.

Грузинският президент смята, че диалогът между Русия и нейната страна може да се възобнови, когато Москва "промени своята позиция" за "такъв малък съсед". 

Русия отрича слухове за военна намеса в Грузия

Русия отрича слухове за военна намеса в Грузия

Нарочно се създавал "изкуствен смут" според Захарова

"Също (Русия) трябва да признае, че отношенията не могат да се строят на базата на принуждаване. Когато видим ясни сигнали в това направление, уверена съм, че ще сме готови за диалог в бъдещето", заяви Зурабишвили, цитирана от ТАСС.

През юли грузинският президент заяви, че ще бъде първата, която ще призове към деескалация на спора с Русия. В интервю за "Дойче Веле" тя заяви, че "няма средства за това" в страната, без да споменава, че дипломатическите връзки са прекратени именно от грузинска страна, пишат руските медии.

"Разчитаме на нашите партньори. Те са длъжни, ако няма посредници, то в крайна сметка - адвокатите на Грузия да дадат на Русия да разбере, че е длъжна да строи отношенията със своите съседи на принципите на взаимното уважение", заяви Саломе Зурабишвили. 

Путин се обяви против санкции срещу Грузия

Путин се обяви против санкции срещу Грузия

Путин поясни, че от уважение към грузинския народ и в името на поддържането на двустранните отношения с Грузия не трябва да се налагат санкции

Това заяви тя след като Русия спря авиосъобщенията към съседната страна на фона на антируски протести. Заради забраната за полети републиката само за юли загуби около $60 млн.

Новата криза във взаимоотношенията между двете страни започна на 20 юни. За формален повод послужи изявлението на депутата на руската Държавна Дума Сергей Гаврилов в парламента на Грузия. Опозицията бе възмутена, че на руския депутат бе предложено мястото на говорителя на парламента на Грузия и той произнесе реч. 

Опозицията в Грузия щурмува парламента

Опозицията в Грузия щурмува парламента

Искания за оставки

След това пред сградата на парламента имаше протест на хиляди грузинци с искане за оставка на правителството и на ръководството на силовите ведомства. Протестиращите носеха антируски лозунги. Те достигнаха сградата и обляха излизащите руски депутати с вода като поискаха делегацията да напусне страната.

По-късно грузински водещ от "Рустав 2" в ефир оскърби руския президент и неговите родители, използвайки нецензурна лексика и груб изказ. 

Кремъл бесен след нецензурна атака срещу Путин и родителите му в ефир в Грузия

Кремъл бесен след нецензурна атака срещу Путин и родителите му в ефир в Грузия

Вербална атака срещу Путин от грузински телевизионен водещ е "недопустима"