Външното министерство на Грузия задържа 13 души, обвинени в шпионаж, пише руското издание РИА Новости. Четирима от задържаните са руски граждани.

По думите на заместник-директора на департамента по контраразузнаване в грузинското външно министерство Отар Орджоникидзе при операция на службата са били засечени десетки лица, които сътрудничат на руските спецслужби и в частност на Главното разузнавателно отделение към Генералния щаб на руската армия. Четирима от задържаните са граждани на Русия.

Грузинският представител посочи, че това е първият етап на операцията. Лицата са били задържани още през октомври.

Той посочи, че от името на външното министерство той е призовал всички лица, които сътрудничат на чужди спецслужби, доброволно да се обърнат към министерството. При сътрудничество с грузинските власти те могат да бъдат освободени от наказание.

Министерството на външните работи на Москва обвини Тбилиси в провокация и нарече пропагандистки трик изяlлението на грузинското външно министерство за разкриване на шпионска мрежа, в която участват руски граждани.

Според Москва режимът на Михаил Саакашвили страда от хроническа шпиономания на антируска почва.

От руското външно министерство заявяват, че за последните няколко години грузинските власти не веднъж са прибягвали към фабрикация на подобни скандали, като са разчитали да получат външнополитически и вътрешнополитически дивиденти.

Според Москва моментът е неслучайно избран - преди срещата на НАТО в Лисабон и на Организацията за безопасност и сътрудничество в Европа в Астана.