Губернаторът на американския щат Мичиган Гретчен Уитмър смята, че президентът на САЩ Доналд Тръмп на своите митинги призовава екстремистите да извършват престъпления, подобни на разкрития заговор, за да я отвлекат и убият. Тя каза това в неделя в ефира на NBC.

По-рано през октомври американските власти задържаха най-малко 14 души по обвинение в заговор за отвличането на Уитмър и други служители.

Според съобщения в американските медии нападателите, които са членове на две екстремистки групи, са били крайно недоволни от санитарните мерки, въведени в Мичиган във връзка с разпространението на коронавируса.

Похитителите на губернатора на Мичиган планирали и други отвличания

Похитителите на губернатора на Мичиган планирали и други отвличания

Губернаторът на Вирджиния бил следваща мишена

През последните дни самата Уитмър беше критикувана неведнъж от президента на САЩ. По-специално Тръмп многократно е заявявал, че Уитмър трябва да бъде "заключен".

"Все по-тревожно е, че американският президент, 10 дни след разкриването на заговор за отвличане, организиране на процес и екзекуция, отново подбужда и провокира подобни актове на вътрешен тероризъм, - смята губернаторът. - Това е погрешно. Това трябва да се премахне. опасно не само за мен и семейството ми, но и за длъжностни лица навсякъде, които си вършат работата и се опитват да защитят сънародниците си. "

Губернаторът на Мичиган вижда сериозни вътрешни проблеми след нападението срещу нея

Губернаторът на Мичиган вижда сериозни вътрешни проблеми след нападението срещу нея

По време на интервю за CBS в неделя, проведено три дни, след като 13 мъже бяха обвинени за заговор за отвличането ѝ

Мичиган е един от щатите, в който резултатите от гласуването ще играят ключова роля в резултата от предстоящите президентски избори в САЩ. Уитмър е демократ, Тръмп е републиканец.

Общите избори в САЩ ще се проведат на 3 ноември. Те ще избират президента и вицепрезидента, всички 435 членове на Камарата на представителите и една трета от Сената и 13 губернатора.

Въоръжени протестиращи американци нахлуха в парламента на Мичиган

Въоръжени протестиращи американци нахлуха в парламента на Мичиган

Искат край на блокадата срещу коронавируса, служители са с бронежилетки