Парламентът на Хърватия ратифицира Истанбулската конвенция, която провокира масови протести на социални консерватори, които вярват, че подкопава семейните ценности в римокатолическата страна, информира "Ройтерс".

Опоненти на конвенцията твърдят, че подкрепят целта й за борба с домашното насилие, но отхвърлят дефиницията за пол, тъй като вярват, че открива пътя към въвеждане на транссексуални или трансполови като отделни категории.

Масови протести срещу Истанбулската конвенция в Хърватия

Масови протести срещу Истанбулската конвенция в Хърватия

От консервативните среди

При гласуването в 151-местния парламент 110 депутати подкрепиха конвенцията, написана от базирания в Страсбург Съвет на Европа, който насърчава човешките права и демокрацията.

За да успокои недоволните, консервативното коалиционно правителство прие отделна декларация, в която се уверява, че конвенцията няма да промени правната дефиниция на брака като съюз между мъж и жена.

"Целта на тази конвенция е да предотврати насилие над жени и в семействата", каза премиерът Андрей Пленкович пред парламента по-рано тази седмица. "Няма юридически задължения за признаване на трети пол, за промяна на определението за брак или нашата образователна програма", добави министър-председателят.

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция
Обновена

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Заради създалото се обществено напрежение

Няколко депутати от коалицията, която държи 77 места в законодателния орган, отказаха да подкрепят конвенцията, но опозиционни депутати помогнаха за ратифицирането й.

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция

Европейската конвенция ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените

По-рано тази година България и Словакия спряха ратификацията на конвенцията поради подобни съображения, свързани с дефиницията за пола.