Словакия няма да ратифицира европейска конвенция за борба с насилието над жени. Това заяви премиерът на страната Роберт Фицо, цитиран от "Ройтерс".

Правителството се отказва от ратификацията на Истанбулската конвенция заради съпротивата на по-малък коалиционен партньор и религиозни групи.

БСП зацикли с референдума за Истанбулската конвенция

БСП зацикли с референдума за Истанбулската конвенция

Антон Кутев не знае какво трябва да се направи

Агенцията припомня, че пред две седмици България, която в момента е ротационен председател на ЕС, също отхвърли конвенцията, което подчертава съпротивата на по-консервативните в социално отношение държави от Източна Европа спрямо либералните ценности на по-богатата Западна Европа.

Словашкото правителство се подписа под документа от 81 члена през 2011 г. и ратифицирането му от парламента е следващата стъпка. Повече от 40 държави са се подписали под конвенцията.

Само 16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция

Само 16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция

Каракачанов, Дончев и Павлова са най-одобряваните министри

Но Фицо заяви, че Словакия ще приеме като закон всички мерки за борба с насилието над жени, но няма да ратифицира конвенцията, тъй като е противоречив документ, който може да наруши конституцията и да доведе до въвеждане на еднополови бракове.

Словакия забрани еднополовите бракове, след като прокара конституционна поправка през 2014 г., която дефинира брака като съюз между жена и мъж. Страната също така не признава никакви форми на гражданско партньорство между еднополовите двойки.

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Отлагат ратифицирането на Истанбулската конвенция, заради притесненията на хората, подклаждани от БСП

"Не можем да прокараме мерки, които са в противоречие с вярванията и усещанията на хората в някои държави", каза министър-председателят.

Европейската конвенция "ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените и ги нарича стереотипи", докато се стреми към главната цел за справяне с насилието срещу жени, продължи той.

Малкият коалиционен партньор в лицето на Словашката национална партия заяви, че ще се бори докрай Словакия да оттегли подписа си от документа.

България, Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция, Ирландия, Азербайджан и Русия са против конвенцията.