Хиляди протестираха в босненската столица Сараево във вторник заради недостига на ваксини срещу коронавирус, предаде ABC News. По време на протеста е била поискана оставката на правителството заради несправяне с пандемията.

Властите съобщиха, че 99 души са починали с COVID-19 в Босна през последните 24 часа, което е рекорд за страната с 3,3 милиона души население. Босна отчете около 7000 смъртни случая общо от коронавирус, който е сред най-високите нива на смъртност на глава от населението в Европа.

Протестиращите бяха с маски за лице и държаха плакати с надпис "Не си играйте с живота ни" или "Оставка!"

Наскоро страната започна ограничена ваксинация с дарения от чужбина и пратка, предоставена по международния механизъм COVAX. Това демонстранти обявиха, че възприемат като срамна просия.

Също във вторник прокуратурата заяви, че разглежда дело, заведено срещу висши служители заради неадекватни действия.

Организаторите на протести дадоха на настоящите власти две седмици за доброволно подаване на оставка, като обещаха още протести. Те заявиха, че новите власти трябва да представят ясен план за справяне с пандемията в страната, чиято здравна система все още се възстановява от войната през 1992-1995 г.

През февруари, Босна започна да ваксинира срещу коронавируса с руската ваксина "Спутник V", но в началото само здравните работници бяха имунизирани заради малките доставки.

Босна и Херцеговина е третата държава от Западните Балкани, извън ЕС, която започна да ваксинира срещу коронавируса след Сърбия и Албания.

Босненското правителство се надяваше да получи 200 000 дози от ваксините на Pfizer-BioNTech и AstraZeneca до средата на февруари чрез програмата на ООН COVAX. Държавата поръча 1,2 милиона дози през тази програма и 900 000 от ЕС.

През ноември миналата година, Босна и Херцеговина наложи строги мерки като вечерен комендантски час. Движението на гражданите беше ограничено от 23:00. до 6 ч. сутринта.  Освен това събирането на хора както на закрито, така и на открито беше ограничено до 30 души в група.