Хиляди излязоха днес на протести срещу строгите икономии и бедността в Гърция, както и срещу споразумението за името на Македония, предадоха местни медии. 

Съобщава се за поне 3 различни протестни прояви, проведени по едно и също време в столицата Атина и Солун. Има данни за най-малко двама ранени и 50 задържани от полицията.

Гърция не оряза пенсиите

Гърция не оряза пенсиите

Изборите наближават...

В едната демонстрация участваха пенсионери от цялата страна. Те поискаха "да им бъде върнато отнетото" - да се премахнат орязванията на пенсиите.

Парламентът на Гърция гласува преди дни за отмяна на плановете за орязване на държавните пенсии.

С този ход лявата управляваща коалиция на премиера Алексис Ципрас се надява да запази подкрепата си преди парламентарните избори, които са насрочени за следващата година

Демонстрантите обаче не вярват на властите.

Шествието премина покрай сградата на министерски съвет.

Снимка 395577

Източник: EPA/БГНЕС

По същото време са се провели и други демонстрации. Антифашисти са демонстрирали по подобие на набиращите популярност "жълтите жилетки" във Франция.

Демонстрациите в столицата са довели до блокиране на транспорта.

В Солун полицията е задържала 50 души на пореден протест срещу договора между Гърция и Македония.

Споразумението от Преспа все още разделя обществеността и в двете държави.

Мнозинството гърци не приемат изобщо идеята за държава с името Македония и считат това понятие единствено за гръцка област.

Такъв коментар е направил днес бившият премиер Андонис Самарас, който е подчертал, че единствено Алексис Ципрас от гръцките премиери се е съгласил на подобен компромис.

По време на протеста срещу името се е стигнало до сблъсъци между участници и полиция, при които са били ранени двама полицаи.

Състоянието им не е тежко.

Влаковете и фериботите в Гърция спряха, Атина - блокирана

Влаковете и фериботите в Гърция спряха, Атина - блокирана

Стачка срещу продължаващите мерки за строги икономии

Припомняме, че преди две седмици влаковете и фериботите в цяла Гърция спряха, заедно с по-голямата част от обществения транспорт в Атина, след като най-големият синдикат в страната обяви стачка срещу продължаващите мерки за строги икономии.

Синдикатите поискаха лявото правителство на СИРИЗА да премахне ключови съкращения на доходите и пенсиите, наложени по искане на международните кредитори по време на 8-годишната спасителна програма на Гърция.

Снимка 395576

Източник: EPA/БГНЕС

Програмата беше прекратена официално през август, но мерките се очаква да останат в сила в продължение на години, за да се гарантира, че Гърция ще може да поддържа балансирани бюджети и да изплати дълговете си към международните кредитори.