Холандската кралица планирала сделка с нацистите, за да помогне за спасяването на белгийския крал, пише "Гардиън", позовавайки се на новооткрити документи.

Кралица Вилхелмина Нидерландска се е опитала да сключи сделка с помощта на Ватикана. Според подготвяното споразумение се е предвиждало да се помогне на високопоставени нацисти да избягат от Европа в края на Втората световна война в замяна освобождаването на белгийския крал от Германия.

Броят на избитите от нацистите евреи намалял, когато не останал никой за убиване

Броят на избитите от нацистите евреи намалял, когато не останал никой за убиване

В пика на убийствата около 15 000 евреи са били избивани всеки ден

Дневници на Елко ван Клефенс, тогавашен външен министър на Холандия, разкриват, че Вилхелмина, прабаба на настоящия холандски крал Вилем-Александър Нидерландски, е наредила на правителството си през март 1945 г., два месеца преди края на войната в Европа, да проучат дали може да се предложи помощ на топ нацистите да избягат.

Крал Леополд III, който отказва да избяга в чужбина с правителството по време на нацистката инвазия през 1940 г., е депортиран в Германия и Австрия.

Поляците помогнали за изтребването на 500 хил. евреи, укриващи се от нацистите

Поляците помогнали за изтребването на 500 хил. евреи, укриващи се от нацистите

След като в Полша приеха закон, който забранява говоренето за съучастничество в престъпленията на нацистите

Вилхелмина, която е била краен антинацист, се е опитала да изготви спасителния план след разговор с белгийската кралица Елизабет, която все още е била в Брюксел и се е опасявала, че германците ще ликвидират белгийското кралско семейство в края на войната.

Белгийският крал и съпругата му са освободени от американски войници, когато случайно се натъкнали на двойката на 7 май 1945 г. - ден преди капитулацията на Германия.