Протестиращи гориха автомобилни гуми пред военна база в централна Нидерландия, където се настаняват афганистанци, след като са евакуирани от Кабул, съобщава АП.

Полицаи прекратиха демонстрацията във вторник вечерта пред базата до Харскамп, на 85 километра източно от Амстердам.

Говорителят на полицията заяви в сряда, че полицаите не са арестували и не са глобили никого по време на демонстрацията.

Стотици афганистанци пристигнаха в Холандия през последните дни, след като бяха евакуирани от Кабул. Те са настанени в три военни бази.

Базата в Харскамп може да побере 800 евакуирани.

Словения: В ЕС няма консенсус за приемането на бежанци от Афганистан

Словения: В ЕС няма консенсус за приемането на бежанци от Афганистан

Страните членки на ЕС трябва да излязат с позиция дали искат да приемат вълна от мигранти

Първоначално около 250 души протестираха пред приемния център. Протестът бе мирен рано вечерта, заяви говорител на полицията. Полицията е на място цяла нощ. В някакъв момент са скандирани лозунги като "на първо място са нашите хора" и "Харскамп е наш". Говорителят на полицията не коментира.

Около 21 и 30 часа около 60 млади хора не обръщат внимание на многократни призиви да напуснат и запалват автомобилни гуми на фона на силна музика, каза говорителят. След това полицията ги изгони от района и ги отведе до града.

Бежанският лагер в Еде е работещ от вторник.

Централната агенция за приемане на търсещи убежище (COA) обяви във вторник, че ще отвори четвърти евакуационен лагер в Ниймеген, в Хеуменсорд. Най-късно до януари 2022 г. ще има 750 до 1000 места.

По-рано бяха пуснати в експлоатация още три места от Министерството на отбраната, включително това в Еде. Общо около 1100 евакуирани афганистанци бяха разделени между казармите Вилем Лодевик ван Насау в Зоуткамп, лагерът Валаард Сакре до Хуи тер Хайде, а също и Харскамп в Еде.

Британия засече евакуирани от Кабул, които са пряка заплаха за сигурността

Британия засече евакуирани от Кабул, които са пряка заплаха за сигурността

Терористи пред портите: От ДАЕШ опитват да стигнат Европа и Острова като бежанци