Военната хунта в Мианмар е отказала молбата на специалния пратеник на ООН Кристин Бъргънър да посети страната. Това заяви в петък американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от "Ройтерс".

"Трябва да настояваме военните да позволят на специалния пратеник на ООН да посети Бирма без предварителни условия", каза Томас-Грийнфийлд на неформална среща на членовете на Съвета за сигурност на ООН за Миамар. "Днес чухме от нея, че са отказали посещението ѝ."

В лаконично изявление, военните потвърждават отказа и допълват, че нямат намерение да разрешават такова посещение скоро.

Бъргънър започва обиколката си от Тайланд и ще посети Китай, въпреки че точните подробности и срокове за пътуването ѝ не са потвърдени.

Военните в Мианмар разширяват блокадата на интернет

Военните в Мианмар разширяват блокадата на интернет

Броят на убитите протестиращи продължава да нараства

Специалният пратеник на ООН за Мианмар предупреди в началото на април, че страната е изправена пред гражданска война и призова Съвета за сигурност на ООН да обмисли действията си за възстановяване на демокрацията.

Откакто беше извършен превратът в Мианмар в началото на февруари, армията смазва разразилите се протести, а най-малко 614 души са загинали, включително 46 деца, показват данни на Асоциацията за политическите затворници.

Над 3000 души са били задържани по време на продължаващите въпреки репресиите протести.

Повече от 12 000 души са избягали от въздушни удари през миналия месец.

Глобален призив за действия срещу терора в Мианмар след масовото убийство

Глобален призив за действия срещу терора в Мианмар след масовото убийство

Държавният секретар Антъни Блинкън остро осъди действията на хунтата