Предложението на германския канцлер Ангела Меркел да се затворят ски курортите в ЕС с цел спиране разпространението на коронавирус би било "фатално" за бизнеса във Финландия. Това предупреди министърът на икономиката на скандинавската държава Мика Линтила пред АФП.

"Тук във Финландия трябва да запомним, че повечето от посетителите в ски центровете са от страната", подчерта той.

"Би било доста странно, ако ски центровете са затворени във Финландия, защото корона ситуацията като цяло не е толкова ужасяваща, колкото в някои други държави", поясни министърът.

Разногласия в ЕС дали да се затварят ски курортите

Разногласия в ЕС дали да се затварят ски курортите

Меркел призова хората да не ходят на ски тази зима

Германия настоява да се наложи забрана в ЕС за ски туризъм по коледните празници, но Австрия и други страни се противопоставиха.

Линтила смята, че планът на Меркел да се затворят ски центровете би бил "фатален удар" върху туристическия сектор в страната.

Франция отваря ски курортите, Меркел иска обратното

Франция отваря ски курортите, Меркел иска обратното

Лифтове, барове и ресторанти остават затворени и ще се консултира с държавите в ЕС

"Няма да затворя ски центровете", категоричен е той, но разбира, че трябва да се затворят базите, където се събират хора след ски. Във Финландия повечето ски центрове са относително малки и нямат такива бази. Те се посещават предимно от вътрешни туристи.

В Швеция главният епидемиолог Андерс Тегнел също коментира, че не вярва, че властите ще наложат забрана за посещение на ски курорти.

Меркел настоява държавите в ЕС да затворят ски курортите поне до януари
Обновена

Меркел настоява държавите в ЕС да затворят ски курортите поне до януари

Италия подкрепя отлагане на ски сезона, Австрия предлага ЕС да плати, ако затвори ски зони