Германският министър на външните работи Аналена Баербок заяви, че се надява нарастващото напрежение между Русия и Украйна да бъде разрешено по дипломатически път, но предупреди, че Русия ще пострада, ако нападне съседката си. Това предаде Ройтерс.

"Всеки следващ агресивен акт ще има висока цена за Русия - икономическа, стратегическа, политическа", подчерта Баербок, която е на посещение в Киев, на съвместна пресконференция с украинския си колега Дмитрий Кулеба.

Кулеба допълни, че Украйна и Германия са се обединили в стремежа си да възобновят четиристранните мирни преговори за прекратяване на войната в Източна Украйна в така наречения "нормандски" формат, който включва Германия, Франция, Украйна и Русия.

Разговорите между Москва и западните държави относно разполагането на десетки хиляди военни по границата с Украйна приключиха без пробив миналата седмица. Мащабна кибератака срещу Украйна допълнително нагнети ситуацията.

Изключена от голяма част от разговорите през миналата седмица, Украйна многократно поиска и получи уверения от съюзниците, че няма да бъдат вземани решения за нейното бъдеще без нейното участие и съгласие.

"Сега за нас е важно нито Берлин, нито Париж да вземат решения за Украйна без Украйна и да не играят зад гърба ни в отношенията с Русия. Това е ключът сега", заяви Кулеба на брифинга.

Заради руската заплаха Киев отваря противоядрени бункери от Студената война

Заради руската заплаха Киев отваря противоядрени бункери от Студената война

Киев има 500 оборудвани бомбоубежища, повече от 4000 подземни съоръжения, достатъчно място за повече от 2,8 млн. души