Президентът на Азербайджан Илхам Алиев не изключи възможността за използване на турски изтребители F-16 в случай на външна агресия срещу Азербайджан, съобщава ТАСС.

Алиев също смята, че всички дейности на Минската група на ОССЕ са насочени към спасяването на Армения.

"Веднага след като започнахме да освобождаваме земите си от окупацията, започна натиск върху нас от всички страни. Защо Минската група не успя да реши проблема в продължение на 28 години? Пътувания, срещи, преговори - писна ни от тези преговори. Колко може да се преговаря с врага ... Всички дейности на Минската група сега са насочени към спасяването на Армения", заяви Алиев в телевизионно обръщение към нацията.

Алиев заяви, че е инструктирал азербайджанските въоръжени сили да не се поддават на провокации и засега да не реагират на нарушения на примирието от арменската страна. "Днес, от 08:00 ч. сутринта, влезе в сила третото прекратяване на огъня, но след няколко минути арменската страна го наруши, като обстреля района на Тертер. Но аз дадох заповед азербайджанската армия да се държи сдържано, да не се поддава на провокации".

"Често ме питат: какво правят турските F-16 тук. Писна ми да отговарям. Ако имате сателити, тогава вижте, уверете се, че са на земята, а не в небето. Те дойдоха тук, за да участват в ученията и останаха тук когато войната започна. Нашите братя турци ги оставиха за морална подкрепа. Но ако има външна агресия срещу нас, те ще видят тези F-16", каза Алиев.

Както уточни държавният глава, на летището останаха "пет или шест" изтребителя F-16.

Алиев заяви, че многократно е повдигал пред съпредседателите на Минската група на ОССЕ въпроса за прилагането на санкции срещу Армения, ако те искат да разрешат конфликта. "Точно това искаше Армения - преговорите да продължат вечно, така че нашите земи да останат вечно под окупация", добави Алиев.

Азербайджанският лидер заяви, че съпредседателстващите страни имат възможност да "сложатт агресора на негово място", но не искат. "Те бяха доволни от тази реалност, опитаха се да ни принудят да я приемем. Но ние променихме реалността и с това трябва съобразяване", коментира Алиев.

"Ще продължим пътя си. Ако искат прекратяване на огъня, нека кажат на Армения да напусне нашите територии. Ако това не се случи, ще стигнем до края", каза Алиев.

Алиев заяви, че страната му не е против провеждането на срещата на външните министри на Азербайджан и Армения, планирано за 29 октомври в Женева, но преговорите не трябва да бъдат безсмислени.

"След преговорите в САЩ беше решено да се проведе среща на външните министри на Азербайджан и Армения в Женева. Нямам нищо против, нека се срещнат. За тези 28 години вече са проведени толкова безсмислени срещи, така че още една, или една по-малко - няма разлика. Искам да кажа, че тази среща също е безсмислена. Искаме тя да има смисъл, така че тези преговори да ускорят разрешаването на конфликта", каза той.

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието

Малко след влизането му в сила тази сутрин