Лидерите на Китай, Русия и Индия се договориха в петък по време на срещата на Г-20 в Япония да продължат сътрудничеството и да имат по-голям принос за насърчаване на мира, стабилността и просперитета в региона и света като цяло.

Консенсусът бе постигнат на среща на китайския президент Си Дзинпин, руския президент Владимир Путин и индийския премиер Нарендра Моди, която се проведе в Осака.

Си посочи, че нарастването на протекционизма и едностранността сериозно е забави икономическия растеж на света и е оказало отрицателно въздействие, което не може да бъде пренебрегнато в международния ред, от който зависят страните от развиващите се страни и развиващите се страни.

Китай, Русия и Индия трябва да поемат международни отговорности и да запазят основните и дългосрочни интереси на трите страни и международната общност, каза Си.

Г-20 подкрепя овластяването на жените

Г-20 подкрепя овластяването на жените

Ще помогнат за изравняването на половете

Трите страни трябва да насърчават многополярния свят и да правят международните отношения по-демократични, подчерта Си, призовавайки всички страни да спазват хартата на ООН, да се придържат към принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави, поддържане на международния ред, основан на международното право, и запазване на световната справедливост и справедливост.

Той призова трите страни да изградят отворена световна икономика, която улеснява по-доброто развитие на страните от развиващия се пазар и развиващите се страни, да разшири сътрудничеството в 5G мрежата, високите технологии, свързаността, енергетиката и други области, да насърчи либерализацията и улесняването на търговията и инвестициите, да постигне напредък в реформата на Световната търговска организация с консенсус и да положи усилия за справяне с дисбалансите и неравенствата в световното икономическо развитие.

Дзинпин добави, че Китай, Русия и Индия трябва да запазят световния и регионалния мир и стабилност, да се застъпят за обща, всеобхватна, кооперативна и устойчива концепция за сигурност, да решават въпроси на горещи точки чрез политически диалог, да се борят заедно с тероризма във всички форми и да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства като изменението на климата и киберсигурността.

Тръмп преговаря за търговията на Г-20, Китай и други клеймят протекционизма

Тръмп преговаря за търговията на Г-20, Китай и други клеймят протекционизма

Тръмп настоява търговските споразумения да стимулират икономиката на САЩ

От своя страна Путин заяви, че при настоящите обстоятелства Русия, Китай и Индия трябва да се противопоставят на едностранния подход, протекционизма и едностранните санкции.