Индия успешно изстреля ракета с рекордни 20 сателита за извеждането им в околоземна орбита, съобщава „Франс прес”.

Ракетата беше изстреляна от космодрума „Шрихарикота”. На нея има сателити на САЩ, Германия, Канада и Индонезия – за първи път толкова много сателити в една мисия на Индия.

Повечето от сателитите са за наблюдение и за следене на атмосферата на Земята, докато други ще предоставят услуги за радиостанции.

Индия се конкурира с други международни играчи за по-голям дял на пазара на изпращането на търговски сателити в орбита, след като все повече частни компании се възползват високотехнологичните предложения.

Сред изпратените 20 сателита има 13 от САЩ, включително един на Google и два на индийски университети.

Премиерът на Индия Нарендра Моди приветства рекорда, въпреки че Русия държи рекорда от 2014 година, когато в една мисия изпрати 33 сателита. През 2013 година пък НАСА изпрати 29 сателита.

Миналият месец Делхи успешно изстреля първата мини космическа совалка. Совалката е изработена за 14 милиона долара – само част от отделяните милиарди долари за други космически програми.

През 2013 година Индия изпрати ракета до орбитата на Марс. Мисията струва 73 милиона долара. За сравнение мисията на НАСА Maven Mars е на стойност 671 милиона долара. Успешната мисия беше източник на голяма гордост за индийския народ, който победи Китай, след като се превърна в първата азиатска страна, достигнала до Червената планета.