Индонезийските власти няма да отворят границите за чуждестранни туристи поне до края на тази година, коментира координиращият министър по морското дело и инвестициите Лухут Бинсар Панджитан по време на онлайн среща с представители на Асоциацията на работодателите, цитиран от ТАСС.

"Правителството реши да се съсредоточи върху развитието на вътрешния туризъм, за да възстанови този сектор на икономиката". Според него, "властите възнамеряват да гарантират, че вътрешният туризъм заема поне 70% от общата туристическа индустрия."

Координиращият министър подчерта, че "по този начин правителството не планира да отваря границите за чуждестранните туристи тази година". Той отбелязва, че "в Индонезия живеят много заможни граждани, които могат да допринесат за възстановяването на туризма".

"Изчислихме, че около милион индонезийци пътуват годишно до съседна Малайзия и Сингапур, харчейки десетки милиарди долари там. Правителството иска да гарантира, че тези средства се изразходват в страната."

Индонезия затвори границите си от края на март заради пандемията. Междувременно губернаторът на провинция Бали Уеан Костер наскоро направи няколко обещания да отвори едноименния курорт за чужденци от 11 септември.