Иранският министър на отбраната бригаден генерал Амир Хатами разкри, че властите вече разполагат със сериозни доказателства за прякото участие на Израел в убийството на водещ ирански учен Мохсен Фахризаде през ноември 2020 г.

Това съобщават иранските медии, цитирани от "Спутник".

Хатами се обърна в отворено писмо до колегите си от повече от 60 държави в сряда, че покойният топучен е поредна жертва на шпионските служби на Израел. Той призова за отмяна на двойните стандарти към държавния тероризъм.

Рохани: Израел опитва да започне война в региона, убивайки иранския ядрен физик
Обновена

Рохани: Израел опитва да започне война в региона, убивайки иранския ядрен физик

Иранската ракетна програма не подлежи на обсъждане

Министърът на отбраната също така предупреди, че Иран си запазва правото да отговор и изрази съжаление за липсата на глобален отговор на "този нечовешки, незаконен и престъпен акт".

Той изрази мнението, че по-нататъшното мълчание по отношение на покушението би послужило само за подхранване на глобалната несигурност.

Припомняме, че веднага след убийството, Техеран хвърли вината върху Израел. Тел Авив отрече участие.

Междувременно, Германия, Франция и Великобритания обявиха, че са "дълбоко обезпокоени" от решението на Иран да увеличи степента на обогатяване на уран. Те предупредиха за "много големи" рискове.

Според тях тези неоправдани действия носят голям риск от разпространение на ядрени оръжия и са в нарушение на поетите от Иран ангажименти към ядреното споразумение от 2015 г.

Призоваваме Иран да спре да обогатява уран до 20% без отлагане, отбелязват те.

Израел не коментира убийството на иранския учен

Израел не коментира убийството на иранския учен

Иран директно обвини Израел, но без да представи доказателства

Преди дни Иран възобнови обогатяването на уран с чистота до 20% в подземен ядрен комплекс.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че решението на Иран да пристъпи към обогатяване на уран с 20% чистота, в нарушение на ядреното споразумение, доказва, че Ислямската република работи върху създаването на ядрени оръжия.

Стъпката е една от многото, споменати в закон, прокаран от парламента на Иран през миналия месец в отговор на убийството на ядрения учен Мохсен Фахризадех.

Днес Ислямската република намекна, че може да започне обогатяване на уран до 60%.