Революционната гвардия на Иран проведе учения с изстрелване на ракети и пускане на безпилотни самолети в централната част на страната, информира АФП, позовавайки се на местни медии.

Снимка 514043

Източник: ЕПА

Това са третите военни учения в Ислямската република за по-малко от две седмици. Игрите се провеждат на фона на напрежението със САЩ в последните дни от администрацията на Доналд Тръмп.

Иран изстреля крилати ракети

Иран изстреля крилати ракети

Различен клас крилати ракети земя-земя успешно са поразили

Наречени "Великият пророк 15", днешните игри включваха изпитания на "ново поколение" балистични ракети земя-земя, според сайта Sepahnews.

Също бе симулирана атака на безпилотен самолет по система за противоракетна отбрана, последвано от изстрелване на балистични ракети клас "Золфагхар", "Зелзал" и "Дезфул", допълва сайтът.

Според Революционната гвардия ракетите са "снабдени с отделящи се бойни глави и са способни да бъдат контролирани извън атмосферата".

Иран протяга ръка към атомната бомба

Иран протяга ръка към атомната бомба

Режимът на аятоласите се готви да произвежда ядрени оръжия

Държавната телевизия публикува видео, което показва изстрелване на няколко ракети в пустинен район.

Командирът на гвардията Хосейн Салами коментира, че посланието от тези учения е, че силата и решимостта на Иран ще защитят суверенитета на държавата, свещената система и ценностите срещу враговете на исляма и на Ислямска република Иран.

В сряда и четвъртък Иран проведе военноморски учения в Оманския залив, а на 5-6 януари изпита бойни безпилотни самолети.

Иран започна ракетни учения на фона на нарастващо напрежение със САЩ

Иран започна ракетни учения на фона на нарастващо напрежение със САЩ

В учения участва и произведеният в Иран военен кораб "Макран", с хеликоптерна площадка

Ученията започнаха два дни, след като Иран отбеляза първата годишнина от убийството на иранския командир Касем Солеймани при удар на американски безпилотен самолет в Ирак.

Джо Байдън ще встъпи в длъжност като президент на САЩ на 20 януари.

Снимка 514037

Източник: ЕПА