Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че оръжейните сделки на САЩ в Близкия изток, които далеч надхвърлят нуждите, са превърнали региона в "барутен погреб", информира държавната агенция IRNA, цитирана от "Ройтерс".

Повече от 40 загинали и ранени при атентата в Иран
Обновена

Повече от 40 загинали и ранени при атентата в Иран

Джихадистка групировка пое отговорност за атаката

"Равнището на продажби на оръжие от американците е невероятно и далеч надхвърля нуждите на региона. Това говори, че американците следват много опасна политика", предупреди Зариф.

Междувременно иранският президент Хасан Рохани обяви, цитиран от АФП, че санкциите на САЩ срещу Ислямската република са "икономически тероризъм".

Иран заплаши да спре износа на петрол от Персийския залив

Иран заплаши да спре износа на петрол от Персийския залив

"Америка трябва да знае... тя не е в състояние да предотврати износа на ирански петрол"

Според него "несправедливите и незаконни санкции на САЩ" са "ясен пример за тероризъм".

Рохани говори на конференция за тероризма и регионалното сътрудничество. На нея участват председателите на парламентите на Афганистан, Китай, Пакистан, Русия и Турция.

"Икономическият тероризъм има за цел да създаде паника в икономиката на страна и страх в други държави с цел възпрепятстване на инвестиции в атакуваната държава. Ние сме изправени пред тотално нападение, което не само заплашва нашата независимост и идентичност, но също има за цел да скъса нашите дългогодишни отношения", предупреди Рохани.