Иран осъди на смърт журналист, чиято онлайн дейност вдъхнови националните протести през 2017 г. Рухолах Зам се завърна в Иран при неясни обстоятелства и впоследствие бе арестуван. Говорителят на съдебната власт Голамхосейн Есмаили обяви присъдата на Зам във вторник.

Зам управляваше уебсайт AmadNews, който публикува смущаващи видеоклипове и информация за ирански служители. Той е живял и работил в изгнание в Париж, преди да бъде убеден да се върне в Иран, където е арестуван през октомври 2019 г.

Зам пусна канал в приложението за съобщения Telegram, което разпространява съобщения за предстоящи протести през 2017 г. и споделя видеоклипове от демонстрациi. Това му спечели широко известност по това време, включително сред иранските власти, които искат да сложат край на протестите.

Telegram затвори канала след оплаквания на иранското правителство, че разпространява информация за това как да се правят бензинови бомби. По-късно каналът продължи под друго име.

Зам е син на шиитския духовник Мохамед Али Зам, реформатор, който служи в държавна политика в началото на 80-те години. Духовникът написа писмо, публикувано от иранските медии през юли 2017 г., в което заяви, че няма да подкрепи сина си в репортажите и съобщенията за AmadNews в канала му в Telegram.

Тръмп: Големи протести в Иран

Тръмп: Големи протести в Иран

Хората най-накрая осъзнаха как парите и богатството им е откраднато и прахосано за тероризъм