САЩ трябва да се учат от провалите си в Близкия изток през последните десетилетия. Това заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, цитиран от IRNA. 

Изявлението му бе в отговор на войнствените коментари на американския държавен секретар Майк Помпео, направени по време на обиколката му в региона.

Касеми подчерта, че Техеран не отдава никакво значение на тези забележки и няма да бъде засегнат от тях. Политиката на Вашингтон е да дестабилизира региона, но няма да успее. Иран продължава политиката си на добросъседство и сътрудничество, потвърди говорителят. 

Помпео обеща засилване на натиска срещу Иран

Помпео обеща засилване на натиска срещу Иран

Предстои Помпео да посети общо 8 държави в региона, където ще търси подкрепа срещу Иран

САЩ удвояват усилията си срещу Ислямската република. Ще видите това още през следващите седмици, заяви Помпео като уточни, че мерките ще бъдат икономически и дипломатически.

Така натискът върху Техеран продължава да се засилва.

След като през май месец оттегли САЩ от ядреното споразумение, през август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за повторно налагане на санкции срещу Техеран, което предизвика неочаквано остра реакция от страна на Европейския съюз, който обеща да създаде специалния механизъм, с който да бъдат заобиколени санкциите.

Военноморските сили на Иран ще разположат бойни кораби в западната част на Атлантическия океан от март, обяви  топ командир на Ислямската република.Техеран се опитва да увеличи оперативния обхват на Военноморските сили до задния двор на САЩ.

Иран обвини САЩ в истерия заради ядреното споразумение

Иран обвини САЩ в истерия заради ядреното споразумение

Поредна иранска атака за последните дни

Иран критикува няколко пъти ЕС заради липсата на отговор на американските санкции и забавянето на спациалния механизъм.

През ноември беше съобщено, че Европейският съюз и Иран работят по създаване на нов междубанков канал за комуникация (SPV), за да заобиколят санкциите на САЩ.