Иран е създал хиперзвукова балистична ракета, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на полуофициалната информационна агенция "Тасним".

"Тази ракета развива висока скорост и може да маневрира в и извън атмосферата. Тя ще противодейства на усъвършенстваните противоракетни системи на врага и представлява голям поколенчески скок в областта на ракетите", твърди ръководителят на военно-космическото командване към Гвардейците на революцията Амир Али Хаджизадех.

Новината вероятно ще засили опасенията относно ракетния потенциал на Иран.

Хиперзвуковите ракети летят със скорост, поне пет пъти по-висока от тази на звука, и следват сложна траектория, което ги прави трудни за прехващане. Досега обаче не е имало съобщения за изпитания на такъв тип ракети в Иран.

Втори ръководител в Иран заговори за ядрена бомба

Втори ръководител в Иран заговори за ядрена бомба

За ядрено оръжие са необходими около 25 кг уран, но обогатени до 90%, а не до 60%, каквито са резултатите на Техеран.

Западни анализатори пък посочват, че Техеран понякога преувеличава оръжейните си способности.

Именно притесненията относно разработването на балистични ракети от страна на Иран обаче доведоха до решението на САЩ през 2018 г. при тогавашния президент Доналд Тръмп да се оттеглят от ядрената сделка, която Техеран сключи със световните сили през 2015 г.

Иран предупреди, че може да започне да разработва атомно оръжие

Иран предупреди, че може да започне да разработва атомно оръжие

Коментарите на Махмуд Алави са изключително рядък случай

Миналата седмица Иран съобщи, че е тествал първата си тристепенна космическа ракета носител "Каем-100", която ще може да извежда сателити с тегло 80 кг в орбита на 500 км височина от земната повърхност.

Съединените щати определиха тези действия на Техеран като "дестабилизиращи", тъй като считат, че космическите ракети носители могат да бъдат използвани за транспортиране на ядрена бойна глава.

Иран отрича да има за цел разработването на ядрено оръжие.

Иран разкри нова ракета с 1450 км обсег

Иран разкри нова ракета с 1450 км обсег

Ракетата е била представена при посещение на военни лидери в ракетни бази на Революционната гвардия