Лидерът на социалистическата партия на Украйна Илия Кива е подал съдебен иск за признаване незаконна приватизацията на Бонбонената фабрика "Карл Маркс" в Киев на действащия президент на Украйна Петро Порошенко, съобщи ТАСС.

Припомняме, по-рано бе подаден иск срещу Порошенко за приватизацията на Приватбанк на украинския бизнесмен Игор Коломойски.

Съдиите от окръжния съд в Киев обвиниха Порошенко в натиск

Съдиите от окръжния съд в Киев обвиниха Порошенко в натиск

Имало вмешателство за приватизацията на Приватбанк

"Като лидер на соцпартията, разбирайки отзивите на съпартийците си и народа на Украйна, подавам съдебен иск за незаконна приватизация на фабриката за сладкарски изделия, която според мен, е открадната от народа на Украйна", заяви в ефира на телевизия NewsOne.

Кива каза, че искал да подаде иска след изборите, тъй като сега има "надежда за прозрачност и трябва да бъде разгледана". Фабриката, която сега се казва Roshen, задължително трябва да бъде върната на народа, заяви той.

През 1996 г. киевската сладкарска фабрика на името на Карл Маркс влезе в корпорация Roshen, която принадлежи на Петро Порошенко. При встъпването си в длъжност Порошенко обеща да продаде всичките си бизнес-активи. Въпреки това до сега Порошенко е бенефициент на корпорацията и на други компании.