Съветникът към американското посолство в Москва Тим Ричардсън е бил привикан в Министерство на външните работи, за да се проведе с него разговор за публикуването на информация за неразрешените от властите митинги на опозицията.

На сайта на дипломатическата мисия и в Туитър акаунта на посолството се е появила схема за провеждането на протеста в столицата. Министерство на външните работи оценява публикуването на тази информация като агитация в ползва на организаторите на акцията, която не е разрешена от властите, и опит за намеса във вътрешните работи на Русия, пише агенция Новости.

Навални може да е отровен, допуска лекар

Навални може да е отровен, допуска лекар

Вчера съобщихме, че Навални е хоспитализиран в московска болница заради алергична реакция

По-рано говорителят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че маршрутът на митинга и шествието в публикацията е бил разписан буквално минута по минута, а американското посолство активно е коментирало развитието на протеста. Освен това, Захарова знае, че германски журналисти открито са призовавали към участие в акцията.

Захарова се закани, че Русия ще информира както германските, така и американските власти, че дипломати и медии от техните страни се намесват във вътрешните работи на страната.

Припомняме, че голямата акция на опозицията бе белязана от продължаващи и до този момент арести. Броят на временно задържаните по време на протестите през уикенда надхвърли 1000. Над 70 са вече присъдите за последния митинг -  арест с различна продължителонст и глоби.

Лидерът на опозицията Алексей Навални беше арестуван на 24 юли и осъден на 30 денонощия арест. Вчера стана ясно, че Русия е замразила голям брой банкови сметки на Навални във връзка с разследване за пране на пари. Друг от водачите - Дмитрий Гудков, задържан на 30 юли, получи същата присъда. Присъди между 10 и 30 дни получиха също Иля Яшин, Иван Жданов, Владимир Милов, Юлия Галямина, Александър Соловьов. Въпреки това протестът се състоя и беше съпроводен от полицейско насилие.

Над 10 000 на протест в Москва заради забрана опозицията да участва в местните избори

Над 10 000 на протест в Москва заради забрана опозицията да участва в местните избори

Протестиращите държаха плакати с надписи "Имам право да избирам" и " Путин лъже"