Италиански съдия нареди премиерът Джузепе Конте и други висши представители на властта да дадат показания по време на изслушване дали крайнодесният лидер Матео Салвини трябва да бъде съден за незаконно задържане на мигранти, информира "Ройтерс".

Салвини поиска предсрочни избори

Салвини поиска предсрочни избори

Правителството...трябва да си ходи, призова Салвини

Решението за разширяване на разследването може да се окаже неудобно за Конте и идва в момент, когато правителството му се опитва да промени антиимигрантските правила, създадени от Салвини по време на заемания от него пост министър на вътрешните работи през 2018 и 2019 г.

Случаят е около инцидент през юли 2019 г., когато Салвини блокира повече от 100 мигранти на борда на кораб на бреговата охрана за шест дни, докато чакаше европейските съюзници да постигнат съгласие за приемане на мигрантите.

В италианския Сенат са против привличането на Матео Салвини под съдебна отговорност

В италианския Сенат са против привличането на Матео Салвини под съдебна отговорност

Поводът - недопускане кораб с мигранти

Салвини, който ръководи антиимигрантската партия "Лига", се опитва да извлече максимални политически ползи от съдебната битка. Той уверява, че е действал в национален интерес със забавяне на потока от нелегални имигранти. Националистът също отбелязва, че цялото правителство е подкрепило инициативата му, което обаче се оспорва от Конте.

Магистрати в Сицилия твърдят, че Салвини е отвлякъл мигрантите, задържайки ги в морето при адски горещини, докато европейските съюзници се огънат и се съгласят да ги приемат. Подобно обвинение води до максимална присъда от 15 г. затвор.

Сенатът на Италия отне имунитета на Матео Салвини и го изпрати на съд

Сенатът на Италия отне имунитета на Матео Салвини и го изпрати на съд

Ако Салвини бъде осъден, той може да влезе в затвора за 15 г.

Днешното изслушване в град Катания е свиквано, за да се вземе решение дали има достатъчно доказателства Салвини да бъде изправен пред съда. Държавният прокурор обяви, че няма основание и препоръча на съдия Нудзио Сарпиетро да прекрати случая.

Но съдията реши да задълбае и привика Конте. Премиерът ще трябва да се яви на изслушване на 20 ноември заедно с външния министър Луиджи ди Майо и бившия транспортен министър Данило Тонинели.

За 4 декември е насрочено друго изслушване, на което ще се явят още няколко министри.

Салвини коментира, че е доволен от решението. "Много съм удовлетворен да чуя от съдията, че това, което е сторено, не е направено само от мен", коментира той пред журналисти.

През февруари Сенатът гласува за сваляне на имунитета на Салвини.