Италия съобщи, че Малта и Франция са се съгласили да приемат 100 от 450 мигранти, които бяха спасени от рибарска лодка в Средиземно море, информира АП.

Рим обяви победа, но настоява за по-голяма европейска солидарност.

Италия се чуди в коя държава да изпрати 450 спасени мигранти

Италия се чуди в коя държава да изпрати 450 спасени мигранти

450 спасени мигранти от препълнен кораб в Средиземно море

Премиерът Джузепе Конте заяви, че Малта и Франция са отговорили на молбата на Италия от всички 27 страни членки на ЕС да споделят тежестта с приемане на мигранти.

"Важен резултат", написа Конте във "Фейсбук" и публикува копие от писмото, което той изпрати на официалните представители на европейските институции с искане другите страни членки да помогнат на Рим.

Мигрантите бяха на голяма рибарска лодка, когато бреговата охрана на Малта и Италия се скара относно отговорността за мигрантите.

Малта твърди, че си е изпълнила задълженията като е наблюдавала лодката, ако случайно се нуждае от помощ. Екипажът на лодката е уверил малтийците, че не се нуждаят от помощ и се насочват към италианския остров Лампедуза.

Италия от своя страна настоява Малта да отвори пристанищата си за кораба. Рано сутринта в събота мигрантите бяха прехвърлени на спасителен кораб на Фронтекс и на кораб на италианската гранична полиция.

Малтийското правителство съобщи, че премиерът Джоузеф Мускат се е съгласил да участва в инициативата за преместване на мигранти - подобна като тази с германски хуманитарен кораб Lifeline преди няколко седмици. Но той подчерта, че през цялото време страната изпълнява международното право.

По-късно германското правителство съобщи, цитирано от "Ройтерс", че ще приеме 50 мигранти.