Мъж от списъка на най-издирваните на ФБР за нападение срещу полицията по време на бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари сега търси политическо убежище в Беларус, съобщи държавната телевизия на бившата съветска република, съобщават "Вашингтон пост", "Форбс" и "Блумбърг".

48-годишният Ивън Нюман е издирван в САЩ по обвинения в насилствено влизане и хулиганство на територията на Капитолия, както и за нападение, съпротива и възпрепятстване на правоприлагането по време на граждански безредици. Нюман отрича обвиненията като "неоснователни".

Нюман продаде дома си в Калифорния през пролетта и се смяташе, че се е преместил в Украйна, за да избегне ареста, съобщи ABC News това лято.

 Метежниците в Капитолия планирали да убият конгресмени и сенатори

Метежниците в Капитолия планирали да убият конгресмени и сенатори

В тях се настоява за задържането на Джейкъб Ченсли от Аризона

"Съдейки по неговата история, е от тези обикновени американци, чиито магазини бяха изгорени от активисти Black Lives Matter", коментира водещ на телевизионния канал Беларус 1.

Нюман "търси справедливост и задава неудобни въпроси" след изборите в САЩ през 2020 г., оспорвани от бившия президент Доналд Тръмп, добави водещият, "но загуби почти всичко и е преследван от правителството на САЩ".

Беларуски гранични власти задържаха Нюман на границата с Украйна на 15 август, съобщи Беларус 1.

"Тази ситуация не само никога не се е случвала, но беше трудно да си представим", каза репортерът на канала в сегмент, озаглавен "Сбогом, Америка!"

В интервю Нюман разказва, че е прекосил блатисти гори и е срещал диви прасета и змии по време на пътуването си от Украйна до Беларус.

ФБР разследва дали чужди правителства и организации са финансирали щурма на Капитолия

ФБР разследва дали чужди правителства и организации са финансирали щурма на Капитолия

Руска, китайска и иранска връзка

Беларус 1 съобщи, че Нюман е пътувал от САЩ до Италия през март, след това е качил влак за Швейцария и е карал до Германия и Полша, преди да се установи в Западна Украйна, където е наел апартамент за четири месеца.

Нюман каза, че е забелязал украинските служби за сигурност да го "следват" две седмици след престоя му, което го накара да премине в съседна Беларус и да потърси убежище.

Миграционните власти на Беларус отказаха коментар, позовавайки се на поверителността на личните данни, съобщи в понеделник руската държавна РИА Новости.

Най-малко трима граждани на САЩ са подали молба за убежище в Беларус досега през 2021 г., допълва изданието.

Междувременно Беларус организира вълна от мигранти и бежанци, главно от Близкия изток, към границите на членовете на Европейския съюз в отговор на санкциите на ЕС.

Беларуският президент Александър Лукашенко отрече обвиненията.

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

До границата има 4 хил. мигранти, полският президент съкрати посещението си в Словакия заради кризата