Двама пакистански дипломати, експулсирани от Индия по обвинения в шпионаж, се прибраха в страната си, обяви говорител на посолството, цитиран от АФП.

В неделя правителството на Индия обяви, че двама пакистански дипломати са задържани за шпионаж и трябва да напуснат страната до 24 часа.

Пакистан свали шпионски дрон на Индия в Кашмир

Пакистан свали шпионски дрон на Индия в Кашмир

Поредно напрежение между двете страни

Информацията е обявена на фона на увеличението напрежение между двата дългогодишни съперника за спорния хималайски регион Кашмир, който е поделен между двете държави от 1947 г., когато получиха независимост от Великобритания.

Индийска медия разкри подробности, че двамата дипломатически служители, които са работили във визовия отдел към посолството, са задържани в неделя, докато са се опитвали да се сдобият с информация, свързана с националната сигурност на Индия.

Двамата са се върнали в Пакистан през граничен пункт, който е затворен от няколко седмици заради епидемията от коронавирус, каза говорител на пакистанското посолство пред АФП.

Пакистан привика индийския шарже д'афер, за да изрази недоволството си от заповедта за експулсиране. Министерството на външните работи определи обвиненията като "неоснователни" и предупреди, че действията на Делхи са "ясно нарушение" на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Миналия август Индия отмени полуавтономния статут на доминирания от мюсюлмани Кашмир и наложи ограничения. В отговор Пакистан привика посланика си от Делхи и изгони индийския посланик.