Говорителят на израелските въоръжени сили Хидай Зилберман обяви, че снощи военните са извършили поредната фаза от систематичното удряне на мрежата от тунели на палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" в Ивицата Газа, съобщават израелските медии.

Зилберман уточни, че около 22 часа 52 самолета на израелските военновъздушни сили са хвърлили 122 бомби за 25 минути срещу около 40 подземни цели, които са част от така нареченото "метро", обхващащо 12 километра тунели. Целите включват места за съхранение на оръжия и команден център.

3700 ракети по Израел, 1400 ранени палестинци на Западния бряг и Източен Йерусалим

3700 ракети по Израел, 1400 ранени палестинци на Западния бряг и Източен Йерусалим

След деветия ден на сблъсъци

Израелските военни изчисляват, че са убити най-малко 10 членове на терористичните групировки "Хамас" и "Ислямски джихад".

Ударите са били съсредоточени в Хан Юнис и Рафа в южната част на Газа, откъдето повечето ракети са изстреляни по израелски градове.

По отношение на твърдението на "Хамас", че са ударили бази на израелските ВВС, Зилберман твърди: "Те се опитват, но не удрят."

Израелските военни уточниха, че около 50 ракети са били изстреляни от терористи в Ивицата Газа през последните 12 часа, като 10 от тях са се приземили в Газа.

Франция иска от Съвета за сигурност резолюция за Израел

Франция иска от Съвета за сигурност резолюция за Израел

След 10 дни на бовете

Междувременно израелските военни официално потвърждават, че са се опитали да ликвидират военачалника на "Хамас" Мохамед Дейф два пъти, откакто се разразиха конфликта миналата седмица, и че и двата пъти е избягал невредим.

Израелските военни добавят, че са ударили най-малко седем други висши членове на "Хамас", някои от които са ранени, но всички са оцелели.

Министър Йоав Галант, бивш генерал от израелските въоръжени сили и член на кабинета по сигурността, каза пред армейското радио, че макар Израел да е пропуснал няколко възможности през годините да елиминира Дейф, "мъжът заслужава да умре и в крайна сметка ще го доведем там, където му е мястото".

Египет предложи примирие в Израел

Египет предложи примирие в Израел

Ако предложението бъде прието, то ще сложи край на операция "Пазител на стените" след седмица и половина

Обществената телевизия Kan цитира американски официален представител, според когото Израел трябва да се подготви да прекрати операцията си в Газа от страх да не навреди на отношенията си със страните от Персийския залив, с които нормализира връзките си през миналата година - Обединените арабски емирства и Бахрейн - както и Йордания и Египет.

Официалният представител на САЩ е казал, че Вашингтон също така се опасява от потенциален инцидент, който може да ескалира ситуацията и да доведе до подновяване на интензивното разгаряне.

Това става, след като информации сочат, че спирането на огъня ще влезе в сила утре. И Израел, и "Хамас" отрекоха да подписват официално споразумение.

"Хамас" обяви за предатели страните, нормализирали отношенията си с Израел

"Хамас" обяви за предатели страните, нормализирали отношенията си с Израел

Тези страни трябвало да изпитват срам