Изтичане на петрол от потънал кораб, замърси водите край Гибралтар, съобщава Асошиейтед прес. Разлива е засегнал риболова и къпането както на британската територия, така и в град в близка Испания, заявиха официални лица.

Пристанищните власти на Гибралтар съобщиха, че лошото време през уикенда е предизвикало изтичането. Екипи са поставили стрела около кораба, в опит да ограничат разлива.

Два плажа в Гибралтар и един в испанския град Ла Линеа де Ла Консепсион бяха затворени, за да могат работниците да ги почистят от нефтените отпадъци.

Корабът се сблъска с друг плавателен съд на 29 август. По-голямата част от горивото беше изпомпано от кораба, но част от изтеклото през първата седмица достигна плажовете и засегна риболова и пристанищните дейности.

Корабът всъщност е счупен на две и лежи на морското дъно в плитки води, съобщиха властите в Гибралтар. Пристанището на Гибралтар каза, че последният разлив включва петрол на борда, който не може да бъде източен с помпи.

Спасителните екипи все още не са решили кой е най-добрият начин да извадят останките от кораба от района.

Гибралтар съобщи, че 178-метровият кораб, регистриран в Тувалу OS 35 е превозвал 250 тона дизел. След първоначалния разлив в резервоарите му все още имаше 183 тона мазут и 27 тона смазочно масло.

Корабът е превозвал стоманени пръти, когато се е сблъскал с превозвач на втечнен природен газ. Вторият кораб претърпя малки щети. Няма пострадали при сблъсъка.

Гибралтар, британска територия, разположена на южния край на Иберийския полуостров, е оживено пристанище за корабоплаване и доставки на гориво.