Тази вечер парламентът на Великобритания ще гласува предложение на правителството за изключване на сценарий Брекзит без сделка и две поправки.

Това стана ясно от думите на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, цитиран от "Гардиън".

Борисов предупреди за Брекзит без сделка

Борисов предупреди за Брекзит без сделка

Според него ЕС си е свършил работата по сделката

Едната поправка е внесена от Каролин Спелман, а другата от Деймиън Грийн ("Компромиса Малтхаус" 1).

Във внесеното от правителството предложение се казва, че "тази камара отказва да одобри напускане на ЕС без споразумение за излизане и работна рамка за бъдещите отношения на 29 март 2019 г.". Пояснява се, че напускане без споразумение означава, че няма да се прилага законодателството на ЕС и Великобритания, освен ако камарата и ЕС не ратифицират споразумение.

Поправката "Спелман" гласи, че се "отхвърля Великобритания да напусне ЕС без споразумение за излизане и работна рамка за бъдещите отношения". Британското издание отбелязва, че това е същата поправка, прокарана от депутатите в края на януари с мнозинство от няколко гласа.

Мей: Тази вечер гласуваме предложение за изключване на Брекзит без сделка

Мей: Тази вечер гласуваме предложение за изключване на Брекзит без сделка

Мей потвърди, че ще внесе правителствено предложение

В поправката на Грийн се отбелязва, че стъпките, предприети от правителството, ЕС и страните членки за минимизиране на смущенията, които могат да възникнат, ако Великобритания напусне ЕС без договорено споразумение и предлага, че правителството трябва да гради тази работа както следва: правителството да публикува план за въвеждането на митата; да позволи на бизнеса да се подготви да работи при тези мита; правителството трябва да поиска отлагане на Брекзит до 22,59 часа на 22 май 2019 г.; в духа на сътрудничество и с цел да се започнат обсъждания за бъдещите отношения, правителството трябва да предложи споразумения с ЕС и страните членки не по-късно от 30 декември 2021 г., през този период Обединеното кралство ще плати договорена сума, равносилна на нетния финансов принос на страната към ЕС и ще изпълни други международни задължения; правителството трябва едностранно да гарантира правата на гражданите на ЕС във Великобритания.

ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира, обяви Барние пред ЕП

ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира, обяви Барние пред ЕП

Рискът от Брекзит без споразумение никога не е бил толкова висок

В същото време в Камарата на общините започна дебатът, който се очаква да завърши към 21,00 часа българско време и след това депутатите да пристъпят към гласуване.