Премиерът на Великобритания Тереза Мей потвърди, че ще внесе правителствено предложение за изключване на сценарий Брекзит без споразумение, съобщават британски медии.

По време на седмичния парламентарен контрол Мей подчерта пред Камарата на общините, че иска страната да напусне ЕС на 29 март с "добро споразумение", което според нея вече е договорено с Брюксел.

Великобритания орязва повечето мита в случай Брекзит без споразумение

Великобритания орязва повечето мита в случай Брекзит без споразумение

Митата ще бъдат сведени до 0 на сто при 87% от вноса

Коментирайки изразеното от лидера на лейбъристите Джереми Корбин безпокойство, премиерът отбеляза, че бизнес организациите се притесняват от несигурността около Брекзит и вероятно правителство начело с Корбин.

Лидерът на Лейбъристката партия заяви, че Мей е казала, че единственият избор е между нейното споразумение и Брекзит без сделка. Той припомни, че вчера парламентът отхвърли сделката на министър-председателя.

Мей няма да заставя консерваторите как да гласуват за Брекзит без споразумение. Как ще гласува тя, попита Корбин. Премиерът отговори, че ще гласува за предложението на правителството.

ЕС да наложи вето на отлагане на Брекзит, призова Найджъл Фарадж

ЕС да наложи вето на отлагане на Брекзит, призова Найджъл Фарадж

Споразумението с Лондон няма да мине през Камарата на общините

Искам споразумение. Бизнесът също иска споразумение. Едно нещо, което повече ги притеснява от Брекзит без споразумение, е правителство на Корбин, предупреди Тереза Мей.

Корбин отбеляза, че по-рано Конфедерацията на британската индустрия е описала излизане на ЕС без споразумение като тежък удар върху икономиката.

Премиерът контрира, че конфедерацията е предупредила, че политиките на лейбъристите ще засегнат стандарта на живот. По думите й Корбин подкрепя втори референдум, но той дори не е повдигнал въпроса вчера вечерта.

Днес британските депутати ще гласуват дали да се изключи сценарий Брекзит без споразумение. Дебатът ще започне около 15,30 часа по Гринуич (17,30 часа българско време). Ще продължи до 19,00 часа (21,00 часа), след което депутатите ще гласуват. Внесени са няколко поправки.

ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира, обяви Барние пред ЕП

ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира, обяви Барние пред ЕП

Рискът от Брекзит без споразумение никога не е бил толкова висок

Ако депутатите отхвърлят Брекзит без сделка, утре законодателите ще гласуват за отлагане излизането от ЕС.