Камарата на представителите на САЩ гласува за започване на дебата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщават световни агенции.

Републиканците шиканират дебата за импийчмънта на Тръмп
Обновена

Републиканците шиканират дебата за импийчмънта на Тръмп

Камарата на представителите започна заседанието си в 16,00 часа българско време (09,00 часа местно) и с около час закъснение пристъпи към дебатиране на правилата за дебата

Дебатът ще продължи 6 часа, а след това републиканците и демократите в долната камара ще гласуват две обвинения срещу президента - злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса. Двете обвинения ще бъдат гласувани към 19 часа местно време.

Долната камара дебатира правилата за провеждането на дебата и гласуването в продължение на един час. Двама демократи - Колин Питърсън от Минесота и Джеф ван Дрю от Ню Джърси, които сигнализираха, че ще сменят партиите след гласуването на обвиненията - се присъединиха към републиканците срещу процедурно предложение за прекратяване на дебата за "правилото", очертаващо процедурата днес.

229 демократи срещу 197 републиканци гласуваха за прекратяване на дебата за правилата, които ще ръководят дебата за импийчмънт.

Тръмп насърчавал Пелоси да свали Буш, а сега я обижда

Тръмп насърчавал Пелоси да свали Буш, а сега я обижда

Тя ще влезе в историята като най-слабия председател

После Камарата на представителите прие "правилото", което очертава процедурите за дебата и гласуването на импийчмънта. 228 демократи срещу 197 републиканци гласуваха в полза на процедурите, което позволи започване на дебата.

След това в пленарна зала бяха прочетени обвиненията срещу Тръмп. Сега конгресмените ще имат 6 часа да дебатират резолюцията преди вота тази вечер.

Протестиращи пред Конгреса: Свалете Тръмп

Протестиращи пред Конгреса: Свалете Тръмп

На митинга "Импийчмънт и отстраняване" някои от демонстрантите носиха лозунги като "Импийчмънт на Тръмп"

Ако дебатът продължи по план, гласуването може да се проведе около 19,30 часа местно време.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси даде начало на дебата.

Какво трябва да знаете за импийчмънта в САЩ?

Какво трябва да знаете за импийчмънта в САЩ?

Според Конституцията на държавата президент може да бъде свален от поста чрез импийчмънт