Канадският министър-председател Джъстин Трюдо обяви във вторник, че канадският национален изследователски център Royalmount ще произведе милиони ваксини срещу COVID-19, разработени от базираната в Мериленд Novavax. Канадската компания в Монреал предостави ваксината си на Health Canada за регулаторно одобрение миналия петък.

Канада спира полетите до Мексико

Канада спира полетите до Мексико

Пътниците с отрицателен тест и под карантина

Очаква се производството му да започне през есента на тази година, тъй като световният пазар търпи забавяне на доставките и протекционистки мерки. "Това е основна стъпка напред за получаване на ваксини, произведени в Канада за канадци. Нуждаем се от възможно най-голям вътрешен капацитет за производство на ваксини", каза Трюдо на пресконференция в Отава. "Няма да спрем, докато всеки канадец, който иска ваксина, не получи такава."

Миналото лято Трюдо предостави 98 милиона щатски долара за надграждане на Националния изследователски съвет за производство на ваксини в страната. Трюдо посочи, че по-заразните варианти на COVID-19, които сега се утвърждават в Канада, означават, че през следващите няколко седмици трябва да бъдат въведени строги правила.

Канада с над 15 000 починали и случаи на новия щам на коронавируса

Канада с над 15 000 починали и случаи на новия щам на коронавируса

Имунизацията в страната тече по план

Канадският главен здравен инспектор Тереза ​​Там заяви във вторник, че поне 148 случая на вариантите, появили се за първи път във Великобритания и Южна Африка, са потвърдени в цялата страна, въпреки че общият брой на новите случаи на COVID-19 продължава да намалява.

През последните седем дни средно ежедневно се отчитат 4368 нови случая на COVID-19 в Канада, което е почти 50% спад от преди три седмици, каза Там. Хоспитализациите също спадат, като през последната седмица са намалели с 12% до по-малко от 3900 пациенти в грижи. Смъртните случаи са намалели с 20 процента до 128 смъртни случая на ден. Към вторник следобед Канада отчита общо 785 494 случая и 20 186 смъртни случая, според CTV.