Кандидатът на Доналд Тръмп за посланик в Украйна предпазливо обеща в сряда да съобщи за всяка намеса в изборите в САЩ, въпрос, който предизвика импийчмънта на президента, съобщава АФП.

Генерал-лейтенант в пенсия Кийт Дейтън, счита за необходимо да се реформират въоръжените сили на Украйна, както и отбранителната индустрия на страната.

"Ако моята кандидатура бъде одобрена, моите приоритети ще бъдат координирани с Конгреса и администрацията, но сред тях трябва да има реална реформа на украинските въоръжени сили и отбранителната промишленост", заяви Дейтън в своето встъпително изказване към изслушванията по неговата кандидатура, проведени в сряда в Комитета по външни работи в Сената на САЩ.

Пентагонът инспектира цялата отбранителна индустрия на Украйна

Пентагонът инспектира цялата отбранителна индустрия на Украйна

"Консолидация, промяна във формата на управление ... персонал, оборудване, активи"

Дейтън бе притиснат от демократа Робърт Менендес относно това дали ще отчете всякакви опити да се използва Украйна за изборите в САЩ през ноември.

"Разбира се, бих се консултирал с колегите си от Държавния департамент, но това ми звучи разумно", каза Дейтън.

Менендес го попита и дали Тръмп е прав да оказва отбранителна помощ на Украйна миналата година.

"Не съм сигурен какви са точните обстоятелства по това. Бях в Украйна по това време и не знам, това да се е отразило на което и да е от нашите усилия, с които се занимавахме с Украйна", обяснява Дейтън, който е служил старши съветник по отбрана на САЩ в Украйна.

Импийчмънт на Тръмп: Защо Украйна е толкова важна за САЩ?

Импийчмънт на Тръмп: Защо Украйна е толкова важна за САЩ?

Украйна не е в НАТО, корумпирана е, но бъдещото й има геополитическо значение

Той също отказа да обещае да не се среща с бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който като адвокат на Тръмп играе важна роля в усилията в Украйна.

Миналата година Тръмп притисна президента на Украйна Володимир Зеленски да изкопае компромати срещу кандидата за демократичен президент Джо Байдън и задържа 400 милиона долара американска помощ за сигурност, необходима на Украйна за борба с подкрепяните от Русия сепаратисти.

Дейтън обещава, че ще предприеме "много сериозни" усилия, за да помогне на Зеленски да изкорени корупцията.

"Изминахме повече от година без американски посланик в Украйна и наистина мисля, че високопоставено присъствие на САЩ ще помогне на президента Зеленски да се справи с някои от тези въпроси", допълва той.

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

Адмирал Ричард: Тук сме, за да предотвратим войната на великите сили