Казахстанският опозиционен лидер Мухтар Аблязов призова Западният свят са наложи санкции на действащите в родината му власти.

Аблязов не се включва с призив за първи път, след като заяви, че много негови сънародници, които участват в протестното движение, му звънят и задават въпроси какво да правят нататък.

Аблязов призова вчера западноевропейските страни и САЩ да откъснат Казахстан от руската орбита. Осъден задочно в Казахстан за измама, присвояване и организиране на убийство, 58-годишният Аблязов живее във Франция със статут на бежанец.

Протестите, които започнаха като отговор на повишаването на цените на пропан-бутана, но прераснаха тази седмица в широко движение срещу Нурсултан Назарбаев, който се оттегли като президент през 2019 г. след десетилетия на власт. Президентът Касим-Жомарт Токаев, посоченият наследник на Назарбаев, призова сили от съюзника Русия като част от предвождан от Москва алианс, известен като Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Самата организация веднага се отзова.

Президентът на Казахстан обяви 10 януари за ден на национален траур

Президентът на Казахстан обяви 10 януари за ден на национален траур

Заради многобройните жертви при протестите

От днес по обяд интернетът в страната отново е отключен, макар и с пропадания, след като връзката на Казахстан със света в последните дни бе периодично прекъсвана за часове. Работата на интернет обаче е с редица ограничения - достъпни са само определени ресурси - с аргумента на министъра на цифровото развитие на Казахстан Багдат Мусин, че интернет се използва от "терористичните групи" за планирани и координиране на техните действия.

В големите градове на страната сблъсъците продължават, съобщава се и за пострадали и арестувани журналисти. Министърът на администрацията съобщи за разговор от днес на обяд с Москва, между президента Токаев и Владимир Путин, на който разговор е обявено, че опасността от атаки на терористичните групи остава висока и противодействието спрямо тях ще остане на най-високо ниво.

Днес президентът Токаев продължи с освобождаването и назначаването на нови хора по върховете на държавната администрация, като промени освен в службите, бе сменен е ръководителя на Агенцията по финансов контрол, а лично Такоев оглави Съвета за сигурност.

Казахстан атакуван на няколко вълни от подготвени 20 000 терористи

Казахстан атакуван на няколко вълни от подготвени 20 000 терористи

Това твърди президентът, наредил стрелба по протестиращите

Утре, 10 януари, е обявен за ден на национален траур в страната във връзка с многобройните човешки жертви от протестите. Сред загиналите има и деца, а и служители от службите, участвали в овладяването на протестите.

От ООН и НАТО призоваха за спазване на правата на човека в Казахстан след изявлението на президента Касим-Жомарт Токаев, че най-големият град в страната - Алмати, е бил атакуван на вълни от 20 000 терористи, с които няма да се водят преговори, а ще бъдат унищожени.