Китай получи посланието на руския лидер Владимир Путин с предложението да се наложи мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обхват в Европа, обяви говорителят на китайското външно министерство, цитиран от ТАСС.

"Китай получи съответното предложение на Русия. Ние оставаме привърженици на нашата позиция относно ракетите със среден и малък обхват", отбеляза говорителят.

По думите му Пекин е "категорично против разгръщането на ракети с наземно базиране със среден и малък обхват от страна на Съединените щати в други страни". Според представителя "не е важно къде ще бъдат разположени тези ракети", защото ще имат негативни последствия за целия свят и ще са заплаха за сигурността.

Призоваваме всички страни да проявят голяма отговорност и сдържаност по въпроса за разгръщането на ракети със среден и малък обхват, заключи представителят.

На 19 септември Путин призова няколко държави да приемат общи стъпки за налагане на мораториум върху разгръщането на ракети в Европа. НАТО отхвърли предложението.

Споразумението за премахване на ракети със среден и по-малък обсег престана да действа в началото на август 2019 г., след като САЩ обявиха едностранно оттегляне от договора.

Путин вече определи действията на САЩ по Договора "пропагандна кампания".

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).