Китайското външно министерство заяви, че Пекин подготвя специални чартърни полети, за да върне жителите на Ухан от чужбина в епицентъра на засегнатата от вируса провинция Хубей, предаде "Спутник". 

"Предвид факта, че жителите на провинция Хубей, особено жителите на Ухан, наскоро се сблъскаха с реални трудности в чужбина, китайското правителство реши да изпрати чартърни полети възможно най-скоро и да ги върне директно в Ухан", се казва в изявлението.

11-те милиона жители на град Ухан са били обединени от другите провинции. Съобщава се, че обществените транспортни услуги са прекратени в града. Въздушният и наземният транспорт с останалата част от континенталния Китай е прекъснат.

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса
Обновена

СЗО обяви извънредно положение заради коронавируса

Вирусът вече е обявен като "глобална пандемия"

Към момента от епидемията са загинали 213 души. Докато броят на хората, изложени на новия щам на коронавирус, продължава да нараства, китайските служители продължават да твърдят, че са уверени, че огнището бързо ще бъде овладяно.

Властите са прекратили в световен мащаб въздушния трафик към и от Китай, засилили са контрола на границите и летищата и са поставили пътници с дори леки следи от грипни симптоми в изолирани отделения под карантина.

Броят на потвърдените случаи на новия коронавирус вече надмина броя на случаите на тежкия остър респираторен синдром (SARS) по време на епидемията от 2002-2003 г., причинен от друг вид коронавирус.