Китай не желае ескалация на отношенията със САЩ след затварянето на китайското генерално консулство в Хюстън (Тексас) и американското в Ченду, коментира посланикът на КНР в САЩ Цуи Тянкай на годишен форум за сигурност, организиран от Института в Аспен.

САЩ посочиха мотивите за решението да затворят мисията на Китай в Хюстън

САЩ посочиха мотивите за решението да затворят мисията на Китай в Хюстън

Ние наредихме на Китай да затворят генералното консулство в Хюстън

"Смятам, че обвиненията срещу нашето консулство или някоя от другите ни дипломатически мисии са абсолютно неоснователни", във връзка с американски твърдения за кражба на американска технология. "Не ние започнахме всичко това и определено бихме искали да поддържаме работата на консулствата".

"Консулството на Китай в Хюстън положи много усилия, за да улесни обмена между държавите, контактите между хората, културен, спортен, образователен обмен - много неща, полезни за двете страни. Ето защо решението на американската страна да затвори консулството в Хюстън предизвиква съжаление. Но принципът на реципрочност винаги се запазва в дипломацията, така че трябваше да отговорим", добави Цуи Тянкай.

"Но не искахме това да се случва и определено не търсим ескалация."

Китай нареди да се затвори консулството на САЩ в Чънду

Китай нареди да се затвори консулството на САЩ в Чънду

Ответна мярка на затварянето на китайското консулство в Хюстън

По-рано говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин заяви, че Китай счита обвиненията на САЩ за шпионаж срещу служители на китайското генерално консулство в Хюстън за клевета и предлагат на Вашингтон да "поправи грешката", за да нормализира двустранните отношения.

На 21 юли Вашингтон поиска, Пекин да затвори генералното консулство в Хюстън в рамките на 72 часа заради "кражба на американски технологии", "неправомерно използване" на системите за обмен на студенти и "поведение, несъвместимо със стандартната практика на дипломация" на служителите.

САЩ разкриха китайска шпионска мрежа в над 25 града, направлявана от консулствата

САЩ разкриха китайска шпионска мрежа в над 25 града, направлявана от консулствата

След ареста на китайската изследователка Тан Хуан...